Artikkelisarjan toisessa osassa Riikka Ilmivalta kertoo vinkkejä stressin purkamiseen ja palautumisen edistämiseen liikunnan avulla.
Tiesitkö, että fyysinen aktiivisuus ylläpitää aivoterveyttä ja suojaa mielen kuormittumisen kielteisiltä vaikutuksilta. Säännöllisesti liikkumalla voi kerryttää positiivista mielialaa, vahvistaa kognitiivista kyvykkyyttä ja parantaa unenlaatua. Avainsanana on sopiva kuormitus!
Jos liikut säännöllisesti, hyödyt seuraavista vaikutuksista:
Hengästyttävä liikunta totuttaa aivoja stressin kokemukseen. Rivakka liikunta kiihdyttää sykettä ja hengitystä. Harjoittelun myötä aivot oppivat, että tähän ei liity vaaraa. Pulssin nousu ja hikoilu eivät tunnu niin uhkaavilta arkipäiväisten asioiden äärellä, kun samaa on koettu säännöllisesti vaikkapa juoksulenkillä.
Lihasvoimaharjoittelu vähentää masennusta kaikenikäisillä miehillä ja naisilla riippumatta siitä, kuinka paljon lihasvoima lisääntyy. Säännöllisesti liikuntaa harrastavilla on masennusta tai stressioireita sisältäviä päiviä kuukauden aikana puolet vähemmän kuin ihmisillä keskimäärin
Erittäin intensiivinen ja kognitiivisesti haastava harjoittelu, kuten vauhdikas tanssi tai pallopeli, stimuloi uusien aivosolujen tuotantoa ja vahvistaa aivojen jo olemassa olevia yhteyksiä. Se saattaa myös hidastaa myös iän aiheuttamaa kognitiivista heikkenemistä ja suojaa aivoja stressin kielteisiltä seurauksilta.
Sopivasti annosteluteltu fyysinen kuoritus edistää myös palauttavaa unta. Ja palauttava uni vaikuttaa kokonaiskuormittumiseen enemmän kuin päiväaikaisen stressin määrä. Vaali siis hyvää yöunta. Millainen liikunta auttaa sinua nukkumaan paremmin? Tässä voi olla hyvänä apuna älykello. Jotkut voivat käydä iltalenkillä, toisilla kierrokset jäävät korkealle jopea iltapäivätreenistä. Keho myös tottuu rasitukseen ja vähitellen palautuminen tehostuu.
Kuva: Pexelshenkilö