Eiköhän laiteta teidänkin ergonomia-asiat kuntoon!

Sekä kognitiivinen että fyysinen ergonomia vaikuttavat valtavasti työn tuottavuuteen ja työssä hyvinvointiin. Kun perusasiat ovat kunnossa, työnteko on sujuvaa ja miellyttävää. Tässä me voimme auttaa!

Korona-ajan jäljiltä ergonomia-asiat ovat jääneet monella työpaikalla kiireellisempien teemojen jalkoihin. Työpisteiden ergonomia sekä toimistolla että kotikonttoreilla saattaa olla pahastikin retuperällä. Digiloikka ja etätyö taas haastavat uusilla tavoilla kognitiivisen ergonomian.

Siksi tulemme jatkossa tarjoamaan Virkisterin somekanavissa yhä enemmän käytännön ratkaisuvinkkejä erilaisiin ergonomiahaasteisiin! Olemme myös kehittäneet ketterät ja kustannustehokkaat palvelupaketit organisaation ergonomian kuntoon saattamiseksi – also in English!

Kognitiivinen ergonomia – aivoille työrauha

Tietotyölle on tyypillistä kognitiivinen kuormittavuus. Onneksi voimme monin tavoin tukea aivojen palautumista ja suorituskykyä – ja sitä kautta niin kokonaisvaltaista hyvinvointia kuin työn tuottavuuttakin. Havainnollistavat ja konkreettisia vinkkejä sisältävät luentomme sekä koko työyhteisöä osallistavat työpajamme ovat oivia toimenpiteitä kognitiivisen ergonomian edistämiseksi.

Kognitiivisen ergonomian työpajamme kokonaisarvosana keskiarvo =⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 tähteä

Fyysinen ergonomia – kolotusvapaa arki

Heikot työasennot läsnä tai etänä sekä riittämätön tauotus heikentävät työtehoa ja pahimmillaan työkykyä. Tiesitkö, että myös kotityöpistettä voi tuunata toimivammaksi?

Työfysioterapeuttimme suosituissa ergonomiatsekkipäivissä tarkistetaan halukkaiden työntekijöiden työpisteet toimistolla tai virtuaalisesti myös kotikonttorilla.

Luennoillamme kerrotaan uusinta tutkimustietoa fyysisestä ergonomiasta ja annetaan kattavat vinkit oman työpisteen säätämiseen sekä hyviin työasentoihin. Kolotuksia ehkäiseviä täsmäliikkeitä unohtamatta!

Eiköhän laiteta työyhteisönne ergonomiat kerralla kuntoon? Ota yhteyttä ja mietitään teille sopiva ratkaisu: riikka@virkisteri.fi

Edellinen artikkeli
Vointyn ja Virkisterin yhteistyössä yhdistyvät työhyvinvoinnin palvelukonsepti ja digitaalinen alusta
Seuraava artikkeli
Työturvallisuuslaki päivittyy 1.6.2023 – mitä se tarkoittaa?